søndag den 6. maj 2012

Bierne udvider

Foråret er ved at være godt i gang, og bifamilien vokser støt. Vi var på ferie de sidste 12 dage af april, så jeg lurede på et godt tidspunkt at sætte et ekstra magasin på. Det ville jo være ærgeligt, hvis der kom så godt vejr mens vi var væk, at bierne løb tør for plads, og gav sig til at sværme. Udfordringen var at finde en dag med nogenlunde vejr til udvidelsen. Der skal helst være 15 grader varmt, før man ser til bierne.

Ellers kan de finde på at indnøgle dronningen for at beskytte hende, dvs pakke sig tæt om hende. Det dør dronningerne desværre ofte af, så det er en lidt dum strategi, og noget jeg godt vil undgå. Heldigvis var der, to dage før afrejsen, hæderligt vejr, så jeg fik sat et ekstra magasin på. For at bierne ikke skal miste varme til det nye (og bitomme) magasin, lagde jeg nogle avissider mellem de to magasiner. Idéen er, at bierne gnaver sig igennem aviserne, når de er klar til at udvide ind i det nye magasin. Det virkede fint, der var ikke megen avis tilbage, da vi kom retur fra ferien.

Her i begyndelsen af maj er temperaturen heldigvis krøbet opad, og med de mange blomster som efterhånden er sprunget ud, er der rigeligt med pollen og nektar til bierne. Det har også været muligt at se til dem, uden at være nervøs for indnøgling. Der er masser af yngel i det nederste magasin, dronningen har det fint (har set hende), og bierne er godt i gang med at fylde honning i magasin 2. Desværre ser det ud til at at antallet af varroamider i familien er i den høje ende. Jeg talte et nedfald på 50 mider på en uge. Jeg betaler nok prisen for ikke at have myresyrebehandlet i efteråret, men jeg var bange for at familien var for lille til at klare det den gang. Der er dog ikke så meget at gøre nu, udover at sætte min lid til dronetavlen, en tre-delt tavle, hvor bierne gerne skulle placere droneynglen. Varroamiderne går i meget høj grad efter droneyngel, så derfor kan man fjerne mange af dem, ved en gang om ugen at fjerne de droneceller, som bierne har lavet. Simpelt og effektivt. Men, husk endelig at dronetavlen skal placeres i yngellejet, og ikke i et nyt magasin med kunsttavler, som jeg gjorde. Den er nu flyttet, og forhåbentlig kan jeg fjerne en del mider på den måde. Og så ellers vente til august efter at jeg har taget den sidste honning, og give dem et ordenligt skud myresyre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar